Üksinda Üksilduses

Maailmas on ülekaalulisuse kõrvale tekkimas teine epideemia – üksildus. See on sotsiaalne ja vaikne probleem, mis mõjutab ühiskonda laiemalt läbi tervishoiu ja sotsiaalteenuste. UK perearstide üks juhtfiguure, dr Helen Stokes-Lampard, on õelnud, et üksildus on tervisele peaaegu sama kahjulik kui pikaajalised haigused, nagu nt diabeet või kõrge vererõhk. See on midagi, mida on raske mõõta ja teinekord raske märgata, aga vaikselt mõjutab see inimese psüühikat ja edasi juba füüsilist keha.

Probleemi on teadvustanud ka Suur-Britannia Punase Risti tegevuht, Mike Adamson, kes kutsub avalikult üles sotsiaalsüsteemide väljatöötajaid epideemiale tähelepanu pöörama. Kui rasvumist ja ülekaalulisust on kerge märgata ja diagnoosida, siis üksildus on vaikne ja tihti märkamatu. See teeb lahenduste ja abi väljatöötamise ja pakkumise üsna keeruliseks.

Serve the City on rajamisest saati üheks oma eesmärgiks võtnud üksildusega võitlemise. Selle jaoks on mitu võimalikku lähenemisviisi. Üksildus ei ole sama, mis üksindus, seega võib üksildust leida ka seltskondadest ja rahvarohketest kohtadest. Toome näiteks kasvõi vanadekodud. Paljud neist asutustest majutavad sadu vanainimesi, kellel on võimalik omavahel suhelda ja ühistegevusi teha. Ometi kui eakaid külastame ja nendega juttu räägime, kuuleme paljusid kurtmas üksilduse üle. Enamus sotsiaaltöötajad pole mitte ainult kohustatud klientide üksildusega tegelema, vaid pole ka selleks aega ega võimalust. See tähendab aja veetmist kellegiga, hoolimist, küsimuste küsimist, kuulamist. See tähendab seda, et paneme inimese tundma enda väärtust ja seda, et keegi hoolib.

Oktoobri lõpus toimus Serve the City rahvusvaheline foorum. Serve the City on ülemaailmne võrgustik, mis hõlmab rohkem kui 100 erinevat linna, aga praktiliselt igal pool on üksilduse epideemia aktuaalne. Käisime Kodanikuühiskonna Sihtkapitali abiga Berliinis toimunud foorumlik Eestis kolmeliikmelise delegatsiooniga ja tulime tagasi ideede ja sooviga tegeleda üksilduse epideemiaga veelgi efektiivsemalt kui enne. On üks asi leida üles üksildased inimesed vanadekodust või muust asutusest, aga see ei ole ainult vanade probleem. Tunnet, et keegi hoolib ja aktsepteerib neid, näeb nende väärtust ja hindab neid sellisena, nagu nad on, vajavad igas vanuses ja sotsiaalses staatuses inimesed. Vabatahtlikke kaasates näeme, et paljusid, noori ja vanu, paelub organisatsiooni juures perekonna tunne, mis väärtustab hindab ja märkab kõiki liikmeid.

Paljud teevad seda sama juba väga hästi, aga kutsun üles kõiki organisatsioone, ettevõtteid, asutusi, märkama oma naabrit, küsima neilt, kuidas neil läheb ja siiralt välja näitama hoolivust nende suhtes.

 

Foorumil osalemist toetas Kodanikuühiskonna Sihtkapital

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close